Estribillo
de un himno, reconocido e interpretado en todo el mundo.
Que decir de Asturias que ya no se sepa.
Sus praderas,
montes y gentes son sin duda alguna, únicas y especiales, partiendo de la nobleza
y buena fe de sus lugareños, atentos, amables y sinceros.
Nada más entrar en Asturias es vivir una experiencia diferente, única e
inigualable, que se nota simplemente al comenzar a respirar sus aires.
Asturias
tiene diferentes patrimonios, declarados por la UNESCO, como Patrimonio de la
humanidad, de los que podíamos destacar sus cuevas prehistóricas, repletas de
arte y pinturas rupestres y sus monumentos pre-románicos en óptima conservación
y su cultura histórica.
Entre
estos inigualables patrimonios, podríamos destacar la Fuente de la Foncalada y
la Cámara Santa de la Catedral de Oviedo
y de entre las cuevas, destacar la de
Covaciella, la de Llonín y la de La Peña o de Candamo.
Entre
sus joyas religiosas, cabe destacar la de San
Miguel de Lillo, San Julián de los Prados, (que es el más grande y antiguos de los edificios prerrománicos) y
la ermita de Santa Cristina de Lena.
Asturias
también es internacionalmente reconocida por Les Cuenques Mineres, Cuencas Mineras.
Ya no solo por el mineral que se comenzó a extraer a finales del siglo XIX,
sino por las continuas luchas de los mineros, en defensa de sus derechos, libertades y mejoras en las condiciones de
vida, que llevaran a batallas históricas y costaran la vida a miles de ellos.
De aquellas acciones sociales, nació la canción que se convirtiera en el himno minero por antonomasia
de Santa Bárbara Bendita.
El
Principado se compone de tres ciudades, muy distintas entre ellas que son Oviedo, la más religiosa y jacobea. Gijón, bañada por el mediterráneo, la
más románica de las tres y Avilés,
medieval y con una de las rías más importantes del panorama español.
Hablar
de su gastronomía es un tema aparte, que por mucho que queramos decir, siempre
nos quedaremos cortos.
Quien
no haya degustado sus manjares y su sidra, no conoce el arte del buen yantar y
el buen beber.
Comenzando
por sus únicas e internacionales Fabes y pasando por sus embutidos y quesos,
sus pescados y mariscos y los caldos y sidra, que más que bebida, es historia y
tradición.
Sentarse
a comer en Asturias no es una mera costumbre, ponerse ante una mesa y
disponerse a degustar sus productos, conlleva la relajación, el tiempo para
saborear y la sobremesa para relajar.
Ya
no solo por la cantidad, que en estas tierras tienen por costumbre no pecar de
escasez, sino todo lo contrario, sino por su calidad y naturalidad.
Ponerse
ante un plato de la maravillosa y exquisita fabada, con un plato de cualquiera
de sus innumerables quesos acompañados de membrillo y saborear un buen pedazo
de carne de sus gochus o cerdos o de
sus vaques,
regados con una buena sidrina natural escanciada, es un
lujo culinario que no solo está al alcance de cualquiera, sino que nadie debe
dejar de permitirse.
Sobra
decir que quien conoce Asturias, posee un tesoro único e irrepetible y que
quien no la conozca, tiene la obligación moral, cultural y gastronómica de no
dejar de acercarse por cualquiera de sus pueblos, ciudades y montes, pues guardara
para siempre un recuerdo y experiencia, digna de enmarcar en su vida.
Asturies patria quería. Asturies de los mios amores.
Quien tuviera n'Asturies, en delles ocasiones.
Quien tuviera n'Asturies, en delles ocasiones.
Estribillu
d'un himnu, reconocíu y conocíu en tol mundu.
Que
dicir d'Asturies que yá non se sepa.
Ente
otres coses podríamos dicir que ye una de les rexones del estáu español más
belles, verdes, históriques y culturales, onde dende la so folclore, hasta la
so gastronomía, son alma mater y envidia mundial.
Les
sos praderíes, montes y xentes son ensin dala dulda, úniques y especiales,
partiendo de la nobleza y bona fe de los sos paisanos, sollertes, atentos y
sinceros.
Namás
entrar n'Asturies ye vivir una esperiencia distinta, única ya inigualable, que
se nota a cencielles al empezar a alendar los sos aires.
Asturies
tien distintos patrimonios, declaraos pola HUNESCO, como Patrimoniu de la
humanidá, de los que podíamos destacar les sos cueves prehistóriques, apinaes
d'arte y pintures rupestres y los sos monumentos prerrománicos en óptima
caltenimientu y la so cultura histórica.
Ente
estos inigualables patrimonios, podríamos destacar la Fonte de la Foncalada y
la Cámara Santa de la Catedral d'Uviéu y de ente les cueves, destacar la de
Covaciella, la de Llonín y la de La Peña o de Candamo.
Ente
les sos xoyes relixoses, cabo destacar la de San Miguel de Lliño, Santuyano de
los Praos, (que ye'l más grande y antiguos de los edificios prerrománicos) y
l'ermita de Santo Cristina de L.lena.
Asturies
tamién ye internacionalmente reconocida por -yos Cuenques Mineres, Cuenques
Mineres.
Yá
non solo pol mineral que s'empezó a estrayer a finales del sieglu XIX, sinón
poles continues lluches de los mineros, en defensa de los sos derechos,
llibertaes y meyores nes condiciones de
vida, que llevaren a batalles históriques y costaren la vida a miles d'ellos.
D'aquelles
acciones sociales, nació'l cantar que se convirtiera nel himnu mineru por
antomasia de Santa Bárbara Bendita.
El
Principáu componer de tres ciudad, bien distintes ente elles que son Uviéu, la
más relixosa y xacobea. Xixón, bañada pol mediterráneu, la más románica de los
trés y Avilés, medieval y con una de les ríes más importantes del panorama
español.
Falar
de la so gastronomía ye una tema estreme, que por enforma que queramos dicir,
siempres vamos quedar curtios.
Quien
nun tastiara los sos manxares y la so sidra, nun conoz l'arte del bon yantar y
el bon beber.
Empezando
poles sos úniques ya internacionales fabes y pasando polos sos embutíos y
quesos, los sos pexes y mariscos y los caldos y sidra, que más que bebida, ye
hestoria y tradición.
Sentase
a comer n'Asturies nun ye una mera costume, ponese ante una mesa y disponese a
tastiar los sos productos, trai la relaxación, el tiempu pa saborguiar y la
sobremesa pa relaxar.
Yá
non solo pola cantidá, que nestes tierres tienen por costume nun pecar
d'escasez, sinón tou lo contrario, sinón pola so calidá y naturalidá.
Ponese
ante un platu de la maraviyosa y esquisita fabada, con un platu de cualesquier
de los sos innumberables quesos acompañaos de marmiellu y saborguiar un bon
cachu de carne de les sos gochus o gochos o de los sos vaques, regaos con una
bona sidrina natural escanciada, ye un luxu culinariu que non solo ta al algame
de cualesquier, sinón que naide tien de dexar de dexase.
Sobra
dicir que quien conoz Asturies, tien una ayalga única ya irrepetible y que
quien nun la conoza, tien la obligación moral, cultural y gastronómica de nun
dexar d'averase por cualesquier de los sos pueblos, ciudaes y montes, pos
guardara pa siempres una alcordanza y esperiencia, digna d'enmarcar na so vida.
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