miércoles, 21 de enero de 2015

ASTURIAS. VERDE MONTE, HISTORIA Y CULTURA.


Asturies patria quería. Asturies de los mios amores.
Quien tuviera n'Asturies, en delles ocasiones.




Estribillo de un himno, reconocido e interpretado en todo el mundo.

Que decir de Asturias que ya no se sepa.

Entre otras cosas podríamos decir que es una de las regiones del estado español más bellas, verdes, históricas y culturales, donde desde su folclore, hasta su gastronomía, son alma máter y envidia mundial.

Sus praderas, montes y gentes son sin duda alguna, únicas y especiales, partiendo de la nobleza y buena fe de sus lugareños, atentos, amables y sinceros.

Nada más entrar en Asturias es vivir una experiencia diferente, única e inigualable, que se nota simplemente al comenzar a respirar sus aires.

Asturias tiene diferentes patrimonios, declarados por la UNESCO, como Patrimonio de la humanidad, de los que podíamos destacar sus cuevas prehistóricas, repletas de arte y pinturas rupestres y sus monumentos pre-románicos en óptima conservación y su cultura histórica.

Entre estos inigualables patrimonios, podríamos destacar la Fuente de la Foncalada y la Cámara Santa de la Catedral de Oviedo y de entre las cuevas, destacar la de Covaciella, la de Llonín y la de La Peña o de Candamo.

Entre sus joyas religiosas, cabe destacar la de San Miguel de Lillo, San Julián de los Prados, (que es el más grande y antiguos de los edificios prerrománicos) y la ermita de Santa Cristina de Lena.

Asturias también es internacionalmente reconocida por Les Cuenques Mineres, Cuencas Mineras.

Ya no solo por el mineral que se comenzó a extraer a finales del siglo XIX, sino por las continuas luchas de los mineros, en defensa de sus derechos,  libertades y mejoras en las condiciones de vida, que llevaran a batallas históricas y costaran la vida a miles de ellos.

De aquellas acciones sociales, nació la canción que se  convirtiera en el himno minero por antonomasia de Santa Bárbara Bendita.

El Principado se compone de tres ciudades, muy distintas entre ellas que son Oviedo, la más religiosa y jacobea. Gijón, bañada por el mediterráneo, la más románica de las tres y Avilés, medieval y con una de las rías más importantes del panorama español.

Hablar de su gastronomía es un tema aparte, que por mucho que queramos decir, siempre nos quedaremos cortos.

Quien no haya degustado sus manjares y su sidra, no conoce el arte del buen yantar y el buen beber.

Comenzando por sus únicas e internacionales Fabes y pasando por sus embutidos y quesos, sus pescados y mariscos y los caldos y sidra, que más que bebida, es historia y tradición.

Sentarse a comer en Asturias no es una mera costumbre, ponerse ante una mesa y disponerse a degustar sus productos, conlleva la relajación, el tiempo para saborear y la sobremesa para relajar.

Ya no solo por la cantidad, que en estas tierras tienen por costumbre no pecar de escasez, sino todo lo contrario, sino por su calidad y naturalidad.

Ponerse ante un plato de la maravillosa y exquisita fabada, con un plato de cualquiera de sus innumerables quesos acompañados de membrillo y saborear un buen pedazo de carne de sus gochus o cerdos o de sus vaques, regados con una buena sidrina natural escanciada, es un lujo culinario que no solo está al alcance de cualquiera, sino que nadie debe dejar de permitirse.

Sobra decir que quien conoce Asturias, posee un tesoro único e irrepetible y que quien no la conozca, tiene la obligación moral, cultural y gastronómica de no dejar de acercarse por cualquiera de sus pueblos, ciudades y montes, pues guardara para siempre un recuerdo y experiencia, digna de enmarcar en su vida.




Asturies patria quería. Asturies de los mios amores.
Quien tuviera n'Asturies, en delles ocasiones.

Estribillu d'un himnu, reconocíu y conocíu en tol mundu.
Que dicir d'Asturies que yá non se sepa.
Ente otres coses podríamos dicir que ye una de les rexones del estáu español más belles, verdes, históriques y culturales, onde dende la so folclore, hasta la so gastronomía, son alma mater y envidia mundial.
Les sos praderíes, montes y xentes son ensin dala dulda, úniques y especiales, partiendo de la nobleza y bona fe de los sos paisanos, sollertes, atentos y sinceros.
Namás entrar n'Asturies ye vivir una esperiencia distinta, única ya inigualable, que se nota a cencielles al empezar a alendar los sos aires.
Asturies tien distintos patrimonios, declaraos pola HUNESCO, como Patrimoniu de la humanidá, de los que podíamos destacar les sos cueves prehistóriques, apinaes d'arte y pintures rupestres y los sos monumentos prerrománicos en óptima caltenimientu y la so cultura histórica.
Ente estos inigualables patrimonios, podríamos destacar la Fonte de la Foncalada y la Cámara Santa de la Catedral d'Uviéu y de ente les cueves, destacar la de Covaciella, la de Llonín y la de La Peña o de Candamo.
Ente les sos xoyes relixoses, cabo destacar la de San Miguel de Lliño, Santuyano de los Praos, (que ye'l más grande y antiguos de los edificios prerrománicos) y l'ermita de Santo Cristina de L.lena.
Asturies tamién ye internacionalmente reconocida por -yos Cuenques Mineres, Cuenques Mineres.
Yá non solo pol mineral que s'empezó a estrayer a finales del sieglu XIX, sinón poles continues lluches de los mineros, en defensa de los sos derechos, llibertaes  y meyores nes condiciones de vida, que llevaren a batalles históriques y costaren la vida a miles d'ellos.
D'aquelles acciones sociales, nació'l cantar que se convirtiera nel himnu mineru por antomasia de Santa Bárbara Bendita.
El Principáu componer de tres ciudad, bien distintes ente elles que son Uviéu, la más relixosa y xacobea. Xixón, bañada pol mediterráneu, la más románica de los trés y Avilés, medieval y con una de les ríes más importantes del panorama español.
Falar de la so gastronomía ye una tema estreme, que por enforma que queramos dicir, siempres vamos quedar curtios.
Quien nun tastiara los sos manxares y la so sidra, nun conoz l'arte del bon yantar y el bon beber.
Empezando poles sos úniques ya internacionales fabes y pasando polos sos embutíos y quesos, los sos pexes y mariscos y los caldos y sidra, que más que bebida, ye hestoria y tradición.
Sentase a comer n'Asturies nun ye una mera costume, ponese ante una mesa y disponese a tastiar los sos productos, trai la relaxación, el tiempu pa saborguiar y la sobremesa pa relaxar.
Yá non solo pola cantidá, que nestes tierres tienen por costume nun pecar d'escasez, sinón tou lo contrario, sinón pola so calidá y naturalidá.
Ponese ante un platu de la maraviyosa y esquisita fabada, con un platu de cualesquier de los sos innumberables quesos acompañaos de marmiellu y saborguiar un bon cachu de carne de les sos gochus o gochos o de los sos vaques, regaos con una bona sidrina natural escanciada, ye un luxu culinariu que non solo ta al algame de cualesquier, sinón que naide tien de dexar de dexase.
Sobra dicir que quien conoz Asturies, tien una ayalga única ya irrepetible y que quien nun la conoza, tien la obligación moral, cultural y gastronómica de nun dexar d'averase por cualesquier de los sos pueblos, ciudaes y montes, pos guardara pa siempres una alcordanza y esperiencia, digna d'enmarcar na so vida.

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